Paris’te Arabalar Bir Günlüğüne Sokağa Çıkamayacak

Bir şehrin en büyük çilesi tabii ki tartışmasız araç trafiği. İstanbul’da ya da trafik sorunu olan şehirlerde yaşayanlar bu durumu çok iyi bilirler. Trafikte yaşanan stres bir yana dursun, araçların neden olduğu çevre kirliliği de insanlara çok fazla zarar veriyor.

Paris’te arabalara verilen bir günlük sokağa çıkma yasağının da sebebi araçların çevreye verdiği kirlilik. Birleşmiş Milletler’in Fransa’da düzenlenecek olan iklim değişikliği konferansı COP 21’den birkaç ay önce bu organizasyon düzenlenecek.

27 Eylül 2015 Pazar günü Paris’te saat 11:00 ile 18:00 arasında motorlu araçların trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek. Tabii ki bazı ana arterlerde trafik akışı devam edecek ancak araçlar 30 km’den hızlı gidemeyecekler. Şehirde sadece yayalara ve bisikletlere izin verilecek.

Paris, hava kirliliği konusunda sıkıntı yaşayan şehirlerden biri ve bu nedenle de şehir sakinlerinin şahsi araçları yerine farklı ulaşım araçlarını kullanması özendiriliyor. Şehir sakinleri özellikle bisiklet kullanmaya teşvik ediliyor ve şehrin büyük kavşaklarına yaya ve bisikletlilere özel alanlar yapılması planlanıyor. Hatta şehir yönetimi, araçlarından vazgeçmeleri için vatandaşlara 450 dolar veriyor. Bu tip alternatiflerin asıl amacı, trafik yoğununluğunun ve çevre kirliliğinin azaltılması.

Bu teklif Paris’in ileri görüşlü belediye başkanı Anne Hidalgo’ya Fransız bir grup yurttaşın oluşturduğu Paris Sans Voiture (Car-Free Paris/Arabasız Paris) adlı girişim tarafından sunuldu ve bu etkinliğin her yıl yapılması planlanıyor.

Araçların bir günlüğüne sokağa çıkmaması söz konusu olsa da aslında sanılanın aksine Fransız vatandaşlar sokaklarda yine araçları görecekler. Acil durum araçları (itfaiye ya da ambulans vb) bu saat aralıklarında sokakta olabilecekler. Bunun yanı sıra toplu taşıma araçları ve taksilere de izin verilmiş durumda. Bu bölgelerin içindeki nakliye ve şahsi araçlar da sokağa çıkabilecekler ancak trafiğe kapalı alanların dışından bu alanlara araç girişi yapılmayacak.

İstisnalara yer verilmiş olsa da bir günlüğüne araç trafiğinin ve kirliliğinin kısmen önüne geçilmesine yönelik böyle bir kararın alınmış olması mutluluk verici. Söz konusu etkinliğin İstanbul’da olduğunu düşünmek bile insanı iyi hissettiriyor. Bayram ya da tatil dönemlerinde şehirdeki araç sayısının azalmasıyla bu sevinci ara sıra yaşıyorduk; fakat bu tür bir çevreci etkinliğin sağlayacağı avantaj ve farkındalık çok daha iyi olabilir.

Etiketler